Caecilia & Co, november 2014

Op 23 november 2014, één dag na de naamdag van Ste Caecilia, gaf de AHV een concert in de Keizersgrachtkerk in Amsterdam ter ere van de schutspatroon van de muziek.
Volgens de verhalen leefde Caecilia in de derde eeuw na Christus in Rome en was ze lid van een voorname familie. Ze werd op jonge leeftijd uitgehuwelijkt, maar had zich voorgenomen haar leven te wijden aan Christus. Terwijl de bruiloftsmuziek al klonk, fluisterde ze dit in het oor van haar beoogde man, Valerianus. Hij liet zich gezeggen en zag ook af van het huwelijk. Beiden stierven later de marteldood. Dit 'temidden van het feestgedruis het hogere zoeken' heeft haar tot beschermheilige van de muziek gemaakt.

Veel componisten hebben Ste Caecilia lof toegezongen. In het concert gaven we er een kleine bloemlezing van:
  • Marenzio: Cantantibus organis Caecilia virgo
  • Purcell: If music be the food of love
  • Händel: The listning crowd (uit Alexander's Feast)
  • Händel: Flammende Rose, Zierde der Erde
  • Gibbons: O Thou, the central orb
  • Pärt: Da pacem Domine
  • Händel: Lascia ch'io pianga (uit Ronaldo)
  • Nystedt: Laudate
  • Händel: Tornami a vagheggiar (uit Alcina)
  • Händel: The many rend the skies (uit Alexander's Feast)